Sorg rammer alle

Sorg

Følelsen af sorg rammer os alle, når vi mister noget. De fleste vil måske forbinde det med den følelse der rammer, når en vi elsker dør. Den kan dog også føles når man mister et job, et kæledyr, sit ægteskab eller sin identitet.

Det er vigtigt at huske, at følelsen af sorg er lige så vigtig og lige så legal, som følelsen af glæde og lykke. Alligevel har vi en tendens til at prøve at skjule vores sorg for omverdenen og vi forsøger at vise udadtil at alt er ok og at vi er kommet videre. Det ER ok at føle sorg, og det er vigtigt at forholde sig til denne følelse. Derved kan du få den bearbejdet.

Sorg i 4 faser

Chokfasen

Du kan have svært ved at tro på hvad der er sket og have svært ved at se det der er sket i øjnene. Du vil måske være handlingslammet, have ondt i mave og hoved, føle indre uro og få rysteture. Denne fase kan vare fra et par minutter til timer og endda til nogle få dage.

Reaktionsfasen

Du kan nu erkende det, der er sket, og du vil kunne føle dig tynget af sorg og fortvivlelse og være fuldstændig ulykkelig. Du vil også kunne føle vrede eller meningsløshed og har måske brug for at finde forklaringer. Skyldfølelser vil også kunne dukke op her eller bebrejdelser og det vil kunne være svært at sætte grænser. Måske vil din krop reagere med smerter og muskelspændinger og det er normalt at have svært ved at sove. Denne fase kan vare fra nogle uger og måske op til nogle måneder.

Bearbejdningsfasen

Du vil nu kunne begynde at bearbejde dine oplevelser, ved at gennemgå det der er sket for dig selv eller overfor andre. Derved får du bearbejdet din sorg. Du vil måske kunne reagere med angst og sårbarhed, men med tiden vil du kunne se mere nuanceret og realistisk på oplevelsen. Nu vil du igen være i stand til at se fremad og se din rolle i den store sammenhæng. Din sorg kan dog stadigvæk ligge og ulme og komme frem i lys lue med den gamle angst, vrede og sårbarhed. Hvis ikke du har fået din sorg bearbejdet fuldt ud, kan du risikere at udvikle en egentlig depression i efterforløbet. Denne fase indledes efter nogle måneder og varer måske det næste halve år.

Nyorienteringsfasen

Dine sår, som din sorg har pådraget dig, er nu helet og springer ikke op igen. Der vil dog være ar på sjælen, som du vil kunne føle. Det er ikke som før, men nu har du lært at leve med det der er sket og kan som regel tale om det neutralt og afklaret. Der vil dog kunne opstå situationer, som vil kunne trigge dine følelser. Denne fase indtræder efter et års tid og i realiteten varer resten af livet.

Med hypnoseterapi får du hjælp til at få din sorg bearbejdet på en nænsom og effektiv måde.